Kako kvalitet privrednog rasta deluje na ljudski razvoj

Beograd, 13.02.2018.

Kako kvalitet privrednog rasta deluje na ljudski razvoj

Predsednik Upravnog odbora Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN), profesor Mihail Arandarenko, učestvovao je u utorak, 13. februara 2018. godine, na radionici pod nazivom „Kako kvalitet privrednog rasta deluje na ljudski razvoj“.

Radionicu je organizovaoCentar za visoke ekonomske studije (CEVES), u okviru projekta „Korišćenje ciljeva održivog razvoja kao vodilja preusmeravanja istraživanja društvenih nauka: Pilot projekat“koji podržava PERFORM (projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju koji sprovode organizacija HELVETAS SwissIntercooperation i Univerzitet u Friburgu) - deo šireg „Pripremnog projekta platforme za društveni dijalog o ciljevima održivog razvoja u Srbiji“ podržanog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Ovom radionicom CEVES je započeo proces unapređivanja znanja o kvalitetu privrednog rasta potrebnih u sklopu programa podrške nacionalizaciji i praćenja ciljeva održivog razvoja.

Radionicu su otvorili Martin Dietz, menadžer PERFORM-a i Kori Udovički, predsednica CEVES-a.

Danijela Bobić, programska direktorka CEVES-a održala je prezentaciju rezultata istraživanja o zakonomernostima u skorašnjim performansama realnog sektora Srbije.

Profesor Arandarenko je predstavio učesnicima radionice rezultate istraživanja o nejednakosti u Srbiji. Istaknuto je da Srbija od svih članica EU imanajveću nejednakostu raspodeli dohotka.Tranzicija je donela veliki gubitak radnih mesta i, iako se broj zaposlenih vraća, mora se imati u vidu da se formalna, dobra, kvalitetna zaposlenost nije vratila.Promene u statusu na tržištu rada se prelivaju na nejednakost zarada.Jedna od preporuka jeste da se mora sistematskiprocenjivati mogući efekti reformi na nejednakost i siromaštvo pre njihovog donošenja kao i pratiti posledice reformi nakon njihovog usvajanja.

Diskusija, koja je usledila nakon održanih prezentacija, je otvorila mnoge teme koje se tiču privrednog rasta i ljudskog razvoja - od merenja efikasnosti javnih politika, promovisanja politika i udruživanja lokalnih aktera zarad privrednog rasta, rodne ekonomske politike i ženskog preduzetništva do pitanja institucija koje treba da implementiraju ciljeve održivog razvoja i pitanja obrazovne politike.