Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Beograd, 27. april 2017 – Na današnjem predstavljanju nove internet platforme za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS (www.mons.rs) istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Anketa o prihodima i uslovima života u Srbiji pokazuje da naša zemlja ima najveću nejednakost u raspodeli dohotka u Evropi u poslednje 3 godine, merenu takozvanim Džini koeficijentom (grafik „Džini koeficijent za evropske zemlje“ - u prilogu). Dodatno, u Srbiji 20% stanovništva sa najvišim dohotkom zarađuje čak 9 puta više od 20% najsiromašnijih i da je taj raspon najveći u Evropi.

Prema rečima Jelene Žarković Rakić, direktorke Fondacije za razvoj ekonomske nauke FREN, nejednakost, kao i holesterol, može biti dobra i loša. Prisustvo „dobre“ nejednakosti znači da je razlika u visini dohotka između pojedinaca posledica njihovog različitog truda, rada i zalaganja. U uslovima „loše“ nejednakosti, nejednakost u dohotku je posledica nepostojanja jednakih šansi za sve u društvu da ostvare svoj pun potencijal, što umanjuje mogućnost društva za stvaranje visokog nacionalnog dohotka – istakla je prof. Žarković Rakić.

Pokretanje MONS platforme podržao je “PERFORM”, projekat Švajcarske agencija za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.