Siva ekonomija u Srbiji: novi nalazi i preporuke za reforme

U Beogradu 20. marta 2013. godine u Kristalnoj dvorani C hotela Hyatt održana je konferencija "Siva ekonomija u Srbiji: Novi nalazi i preporuke za suzbijanje".

Na konferenciji su predstavljeni najnoviji nalazi o sivoj ekonomiji iz sveobuhvatnog istraživanja koje je izrađeno od strane Fondacije za razvoj ekonomske nauke - FREN u okviru USAID Projekta za bolje uslove poslovanja. U okviru istraživanja sprovedena je Anketa o neformalnom poslovanju preduzeća i preduzetnika na reprezentativnom uzorku od 1251 privrednih subjekata na teritoriji Srbije. Studija se zasniva i na rezultatima analize relevantnih statističkih podataka, kao i na kvalitativnom istraživanju koje je obuhvatilo ključne zainteresovane strane. Konferencija uključuje i panel diskusiju o glavnim preporukama i merama za suzbijanje sive ekonomije.

Gostima su se na konferenciji obratili: G. Li Licenberger, zamenik šefa misije Ambasade SAD; Gđa. Gorana Krstić - autor studije, FREN; G. Friedrich Schneider -profesor Odseka za ekonomiju Univerziteta „Johanes Kepler“ u Lincu; Gđa Milica Bisić, profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i savetnik za poresku politiku, Ministarstvo finansija i privrede; G. Branko Radulović, autor studije, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu; G. Mihail Arandarenko, autor studije, predsednik Upravnog odbora FREN-a; G. Milojko Arsić, autor studije, FREN; i G. Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.