FREN u medijima

Mere štednje koje su u Srbiji usvojene krajem 2014. godine gurnule su mlade žene u nezaposlenost, a žene nadomak penzije u neaktivnost, izjavio je danas istraživač Fondacije za razvoje ekonomske nauke (FERN) Marko Vladisavljević na konferenciji „Rodna nejednakost na tržištu rada“.

Mera štednje u javnom sektoru koje su uvedene od 2015. nisu podjednako uticale na ekonomski položaj muškaraca i žene, veći teret reformi ponele su žene ponele , zaključak je prvog istraživanja o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji.

Мере штедње у јавном сектору, које су уведене од 2015. године, нису подједнако утицале на економски положај мушкараца и жена. Већи терет реформи понеле су жене, закључак је првог истраживања о утицају мера штедње на положај жена у Србији.

Podaci pokazuju da žene, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva zarađuju oko 12 odsto manje od muškaraca, izjavila je danas direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić.

ISTO OBRAZOVANJE, ALI ZA MANJE PARA Žene u Srbiji zarađuju 12 odsto MANJE od muškaraca

Srbija se nalazi na 65. mestu u svetu prema globalnom indeksu konkurentnosti (GCI) za 2018. koji svake godine objavljuje Svetski ekonomski forum (WEF), saznaje "Blic biznis".

Prosečna neto zarada za april 2018. godine iznosila je 416 evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Vuksanović je za N1 objasnio da to jeste nominalni rast od pet odsto, odnosno realni rast od tri odsto, ali

Globalna razlika u kvalitetu života i prihodima opada poslednjih godina, najviše zbog brzog ekonomsko rasta mnogoljudnih azijskih zemalja, ali istovremeno razlike unutar zemalja se povećavaju, kako na Istoku, tako i na stagnirajućem Zapadu, jedan je od glavnih zaključaka tribine "Nejednakost kao globalni izazov - pogled sa Balkana".

U  toku su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali, kako je najavljeno, aranžman će ovaj put biti blaži, odnosno sa manje uslova za Srbiju. Koliko će to omogućiti vladi da bude široke ruke i da troši možda i više nego što dozvoljava snaga srpske privrede.

Gostovanje Jelene Žarković u emisiji "Pravi ugao" o načinima za smanjenje siromaštva u Srbiji.

Pages