FREN u medijima

Tokom devedesetih godina u Srbiji srednja klasa, koja je imala veći tekući dohodak i bila sklonija štednji od niže klase, doživela je kroz epizode hiperinflacije i zamrzavanja devizne štednje natproporcionalno pogoršanje svoje pozicije. Ali posle 2000. vidimo obrnut trend. Tada su reforme, od privatizacije, preko fiskalne politike, više išle u korist srednje klase, a na štetu radništva i nižih slojeva – kaže Jelena Žarković Rakić.

Koliko je snažna srpska ekonomija? Ministar finansija Siniša Mali je optimističan. Srbija je, kako tvrdi, među prvih deset ekonomija Evrope. Kaže da je takav uspeh zasnovan na prošlogodišnjem rastu BDP-a od 4,3 odsto. Stručnjaci, pak, upozoravaju da to ne može da bude jedini parametar koji pokazuje uspešnost i održivost srpske privrede.

Podaci o nivou nejednakosti u Srbiji stoje na internet stranici Republičkog zavoda za statistiku od 2014. Oni svake godine izađu u javnost sa saopštenjem i to se uredno objavi u medijima, ali se tema nije problematizovala: zašto je nejednakost visoka, šta je tome doprinelo, šta možemo da uradimo da preokrenemo trend?

Iako je sada već poznato da je Srbija prva u Evropi po broju siromašnih građana, iza prosečne stope siromaštva od 25% kriju se velike razlike između pojedinih delova zemlje. Gruba skica pokazuje da od ukupnog broja opština i gradova u Srbiji čak 70% ima stopu siromaštva iznad ove prosečne od 25%.

Mere štednje koje su u Srbiji usvojene krajem 2014. godine gurnule su mlade žene u nezaposlenost, a žene nadomak penzije u neaktivnost, izjavio je danas istraživač Fondacije za razvoje ekonomske nauke (FERN) Marko Vladisavljević na konferenciji „Rodna nejednakost na tržištu rada“.

Mera štednje u javnom sektoru koje su uvedene od 2015. nisu podjednako uticale na ekonomski položaj muškaraca i žene, veći teret reformi ponele su žene ponele , zaključak je prvog istraživanja o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji.

Мере штедње у јавном сектору, које су уведене од 2015. године, нису подједнако утицале на економски положај мушкараца и жена. Већи терет реформи понеле су жене, закључак је првог истраживања о утицају мера штедње на положај жена у Србији.

Podaci pokazuju da žene, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva zarađuju oko 12 odsto manje od muškaraca, izjavila je danas direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić.

ISTO OBRAZOVANJE, ALI ZA MANJE PARA Žene u Srbiji zarađuju 12 odsto MANJE od muškaraca

Srbija se nalazi na 65. mestu u svetu prema globalnom indeksu konkurentnosti (GCI) za 2018. koji svake godine objavljuje Svetski ekonomski forum (WEF), saznaje "Blic biznis".

Pages